Novela zákona o obchodních korporacích nabývá účinnosti od 01.07.2023

23.06.2023 21:39

Dne 1. 7. 2023 vstoupí v účinnost dílčí novela zákona o obchodních korporacích (Novela zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech - dále jen „ZOK“), která upravuje problematiku bezúhonnosti ve výkonu funkce člena volených orgánů.

Novela tyto podmínky zpřísňuje, rozšiřuje zejména překážky výkonu funkce člena řídicího, kontrolního nebo správního orgánu mj. o vyjmenované trestné činy, které nově již nemusí být spáchány v souvislosti s podnikáním (např. dotační podvod, legalizace výnosů z trestné činnosti, lichva, porušení povinnosti při správě cizího majetku, daňové trestné činy apod.)

Zavádí také neveřejnou evidenci vyloučených osob. do níž se budou zapisovat osoby, které byly rozhodnutím soudu vyloučeny z výkonu funkce člena statutárního orgánu, kterým byl uložen zákaz činnosti zakládající překážku výkonu funkce, které byly odsouzeny pro trestný čin zakládající překážku výkonu funkce a osoby, na jejichž majetek byl prohlášen konkurs. při zápisu člena voleného orgánu do obchodního rejstříku prostřednictvím notáře nebude nutné dokládat výpis z rejstříku trestů, ale postačí nahlédnutí do evidence vyloučených osob notářem.

Tato novela přináší podrobné, systematicky uspořádané vymezení překážek výkonu funkce do § 46 odst. 1. U osob, které mají být zvoleny do funkce člena voleného orgánu, nesmí existovat ani jedna z níže uvedených překážek:

a) Rozhodnutí orgánu veřejné moci, které zakazuje osobě vykonávat funkci řídícího, kontrolního nebo správního orgánu právnické osoby, který byl uložen orgánem veřejné moci České republiky či jiným členským státem EU nebo státem Evropského hospodářského prostoru

b) zákaz vykonávat funkci člena řídicího, kontrolního nebo správního orgánu právnické osoby uložený rozhodnutím orgánu veřejné moci jiného státu z důvodů obdobným důvodům pro jeho uložení v České republice). V takovém případě však tento zákaz musí být uložen z důvodů obdobných důvodům pro jeho uložení v České republice.

c) Pravomocné odsouzení za následující trestné činy:

   1. zpronevěry, podvodu, pojistného podvodu, úvěrového podvodu, dotačního podvodu, legalizace výnosů z trestné činnosti, legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, lichvy, porušení povinnosti při správě cizího majetku, porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti, poškození věřitele, zvýhodnění věřitele, způsobení úpadku, porušení povinnosti v insolvenčním řízení, pletichy v insolvenčním řízení, porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku

   2. daňový, poplatkový nebo devizový,

   3. trestný čin proti závazným pravidlům tržní ekonomiky a oběhu zboží ve styku s cizinou, nebo

   4. trestný čin obdobný trestným činům podle bodů 1 až 3 v zahraničí.

d) Rozhodnutí o prohlášení konkursu na majetek osoby vydané v České republice nebo obdobné rozhodnutí orgánu veřejné moci jiného státu, a to do okamžiku zrušení konkursu.

Evidence vyloučených osob

V návaznosti na novou úpravu překážek pro výkon funkce člena voleného orgánu dojde k vzniku evidence vyloučených osob, do níž se budou zapisovat osoby, u nichž existuje některá z výše uvedených překážek výkonu funkce člena voleného orgánu. Do evidence budou zapsány údaje o osobě, charakter překážky a její případné časové omezení.

Nově tak nebude nutné při zápisu člena voleného orgánu do obchodního rejstříku prostřednictvím notáře dokládat výpis z rejstříku trestů, ale postačí nahlédnutí do evidence vyloučených osob.

Přínosem evidence bude propojení na ostatní evidence vyloučených osob (či obdobné evidence) v rámci států Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. U osob z těchto států rovněž nebude třeba dokládat výpis z rejstříku trestů, ale postačí nahlédnutí do evidence jako v případě tuzemských osob.

 

 

 

Kontakt

IUVO, spol.s r.o. Chmelická 510
190 00 Praha 9

IČ: 49822659
Spisová značka: C 31623 vedená u rejstříkového soudu v Praze
info(at)iuvo.cz